4 viktiga saker att veta när man ska deklarera dödsbo:
Dödsboet ska lämna in en inkomstdeklaration för det året som dödsfallet inträffade. Det som ska deklareras är inkomster som den avlidne har mottagit under året innan dödsfallet samt om dödsboet har mottagit några intäkter efter att dödsfallet ägt rum. Deklarationsblanketten skickas som vanligt ut från Skatteverket och skickas till den adress där dödsboet är skriven.
Ett dödsbo finns kvar till dess att alla tillgångar har skiftats ut till dödsbodelägarna. Om dödsboet fortsatt finns efter året för dödsfall ska en deklaration lämnas in om:
Det är dödsbodelägarna som ansvar för att dödsboets deklaration görs. Dödsbodelägarna kan även utse ett ombud som gör dödsboets deklaration som en jurist eller en revisor.
När slutskattebeskedet inkommer, kan man skifta ut de sista pengarna från dödsboets kvarvarande konto i samma kvotandelar som i arvskifteshandlingen och därefter avsluta det sista kontot. När detta är klart är dödsboet helt avslutat.
Har du frågor eller behöver du hjälp med att deklarera dödsbo? Du är alltid välkommen att kontakta oss på Familjerättsbyrån för kostnadsfri juridisk rådgivning på 08 – 722 75 00 eller genom att maila .
Vi samarbetar med ett flertal olika företag vilket gör att vi även kan hjälpa till att förmedla kontakter avseende begravning, städning och tömning av dödsbon samt värdering och försäljning av lösöre, fastigheter och bostadsrätter i samband med bodelningar och arvskiften.
Vad som utmärker oss, utöver vår juridiska kompetens, är vårt personliga bemötande och tillgänglighet. Det finns alltid någon på kontoret som kan svara på Dina frågor även om just Din jurist skulle vara upptagen. Vi har kvällsöppet till kl. 21.00 på måndagar. Vi värnar om våra klienter och deras specifika omständigheter.